Geschiedenis van de Volksabdij en het ontstaan van onze stichting

 

VolksabdijDe Volksabdij vanaf 1935

In het glooiende land van de Brabantse Wal ligt verscholen in de bossen de Volksabdij Onze Lieve Vrouw ter Duinen. 

De Volksabdij in Ossendrecht is in 1935 opgericht door kapelaan Flor van Putte als een uniek werklozenproject voor jongeren. In de crisisjaren was er enorme armoede, de jongens brachten op deze  manier  thuis weer brood op de plank.

Het leren van een vak

Er werd begonnen met de bouw van een Jeugdhuis. Heel veel jongens leerden er een vak in de smederij, timmerwerkplaats, bakkerij en boerderij. Daarnaast was er veel aandacht voor gezonde ontspanning, godsdienstige vorming en maatschappelijke ontwikkeling.

Vanaf het begin werden de activiteiten ondersteund door de Broeders van Huijbergen.

Noodopvang

In de oorlog werd de Volksabdij een noodziekenhuis voor zieken uit Rotterdam,  zij moesten immers wijken vanwege de bombardementen. Ook de Broeders van Huijbergen vonden er toen onderdak, omdat hun klooster St. Marie door de Duitsers was gevorderd.

Internaat en LTS

Na de oorlog koos Rector van Putte voor  kinderen in nood; dit waren de kinderen van gedetineerden. De voormalige werkplaatsen werden  heringericht en de jongeren kregen een technische en ambachtelijke opleiding. Er werd een internaat gebouwd dat tot 1982 heeft bestaan. Dit werd het begin van de Lagere Technische School (tegenwoordig het Mollercollege Zuidwesthoek).

Bezinning en gastvrijheid

Vanaf 1982 werd de Volksabdij geleid door een communiteit van een pater Benedictijn en zes  Broeders van Huijbergen. Zij organiseerden bezinningsdagen en weekends en er werden diverse groepen gastvrij ontvangen.

Stichting Flor van Putte

2002 kwam er – door de gevorderde leeftijd van de leden – een einde aan het beheer door deze communiteit.  Op dat moment is de Stichting Welzijn ontstaan, welke bij het 75 jarig bestaan van de Volksabdij is omgedoopt tot de ‘Stichting Flor van Putte’.

Rector van Putte had als ideaal:

“ betekenis te hebben voor de medemens !“

Hij maakte vanaf 1935 zijn droom waar en droeg daarmee bij aan het levensgeluk van velen.

De ‘Stichting Flor van Putte’ zette zijn gedachtegoed voort en probeerde op vele manieren van betekenis te zijn voor de medemens.  Hierbij draaide zij nagenoeg  volledig op de vele enthousiaste en onmisbare vrijwilligers. Op 26 november 2020 legde het bestuur bij gebrek aan gasten, zijn taken neer. Het Bisdom is zich aan het beraden over een doorstart.

 

De jaarlijkse verantwoording vindt u hier.

Wij respecteren uw privacy